ENTORN

La Marató de Boumort és un esdeveniment esportiu que consta d'una marató de muntanya, d'una mitja marató de muntanya, d'una caminada no competitiva i de curses per a la mainada. La cursa arriba fins a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, situada entre les Valls del Segre i de la Noguera Pallaresa, que inclou serres posicionades transversalment unes a les altres com són la Serra de Boumort, la Serra de Carreu o la Serra de Sant Joan.

Té una vegetació típica del Prepirineu Occidental Català amb incrustacions d’espècies boreoalpines. A la zona més alta predomina el pi negre amb prats subalpins i a mesura que anem baixant predomina el pi roig i el roure de fulla petita. La fauna predominant són els cérvols i els voltors, però també hi podem trobar isards, cabirols, daines, porcs senglars, guineus, martes o fagines.

Els diferents recorreguts de les curses i de la caminada transcorren per un entorn espectacular, no només a nivell natural i paisatgístic, sinó també a nivell històric i cultural. A més de poder trepitjar la imponent Serra de Boumort, d'incalculable valor, i l'entorn d'Organyà i la Vall de Cabó, podrem rememorar temps passats. Durant el recorregut trobarem dolmens, un aqüeducte de l'edat mitjana o l'ermita de Sant Serni de Cabó.


LA CURSA

La Marató de Boumort té una distància de 45 quilòmetres aproximadament i un desnivell positiu de 2300 metres.

Sortint del costat del Museu de les Homilies d’Organyà anem a buscar el corriol de les Basses de Fontanet, que ens pujarà fins a la Font Bordonera pel camí antic, el qual resseguirem passant per Fenollet i arribant a Montanisell.

A partir d’aquí ens encarem direcció nord per anar a buscar el Mas del Pitarell, on se separen les curses de la Marató i la Mitja Marató. La Mitja Marató segueix cap al nord fins al Pas de Finestres i baixa fins al poble del Vilar, indret on torna a unir-se amb la Marató.

La Marató de Boumort, des del Mas del Pitarell agafa direcció oest fins als Prats de Carreu, on pugem a buscar la carena de la Roca de Senyús i resseguint aquesta arribem a la Creueta, on assolim el Cim del Boumort a 2077 metres d'alçada.

Des del Cim de Boumort baixem per la Coma de Castells i pel Pas Comptador seguint l’antiga cabanera i arribem a Prat Muntaner. En fort pendent, arribem pel camí del Grau fins a Mas d’en Camp i Anell, i pel marge dret del riu i entre boscos i prats arribem a la bonica població de Cabó. Seguidament arribem al Vilar de Cabó, indret on tornem a coincidir amb la Mitja Marató.

Des del Vilar agafem un sender que, entre boscos, va seguint els dòlmens de la Vall de Cabó fins a arribar, de nou, a Organyà.